Marthaverksamheten i Vasa fick sin början den 5 april år 1899 då det hölls ett hemligt möte hemma hos kommerserådet Kurtén. Mötet måste hållas hemligt eftersom den nya sammanslutningen inte hade fått senatens godkännande. Från Helsingfors kom fröken Cely Mechelin med uppdraget att i Vasa bilda en filialförening till "Bildning i hemmen". Först följande år fick föreningen sina stadgar godkända under det nya namnet Martha. Men verksamheten tog genast fart och innehöll aktuella ämnen som hälsovård, grunderna i barnuppfostran, Finlands historia och samhällsförfattning samt läsning av Fänrik Ståhls sägner.
I Vasa stad och Brändö hölls symöten varje vecka med svenskt och finskt program. Man höll undervisningskurser i sömnad och föredrag om t.ex. Postbanken, Lönnroth, trädgårdsskötsel, bränslebesparing och bokföring av hemmets ekonomi. År 1910 håller man en stor hemslöjdsutställning i stadshuset och symötena fortsätter. Programmen varvas med föredrag, uppläsning, deklamation, sång, musik, teaterstycken och kaffepauser.
Alma Skog var en av Vasa Marthaförenings förgrundsgestalter, hon satt med i styrelsen för föreningen åren 1903-1935. Hennes energi och organisatoriska förmåga gjorde att marthaföreningen övertog ledningen av arbetet för armén beklädnad. Över 50.000 klädesplagg tillklipptes och syddes, de mindre bemedlade sömmerskorna fick en liten ersättning men många arbetade frivilligt. Marthorna i Vasa hade också en gemensam sjukhjälpskassa som gav hjälp åt behövande.
Under krigstiden gjorde marthorna upprop i tidningspressen och samlade in både pengar och matvaror. Man plockade till och med hallonblad för te som serverades på krigssjukhuset. Trasor revs till förbandsmaterial och handdukar syddes. Samtidigt hölls kurser i kristidsmatlagning, tvättmedelstillverkning, tillredning av kaffe-, te- och kakaosurrogat samt "nytt av gammalt". Strumpor, vantar och halsskydd stickades och julpaket sändes till den okända soldaten.
När freden var uppnådd tog marthorna i Vasa upp tanken på husmorssemester och förde fram hälsofrågor. Man försökte påskynda byggandet av Vasa centralsjukhus. Föredrag hölls om heminredningsprinciperna, det var aktuellt att modernisera hemmen med vattenledningar och tvättmaskiner. Föreningen startade en rådgivningsverksamhet för flerbarnsfamiljer där det erbjöds hembesök och tillfällig hemhjälp kunde ordnas.
Under åren har Vasa Marthaförening till exempel hållit igång ett eget bibliotek och en sångkör, man har gjort regelbundna konditionsfrämjande promenader, donerat ryor och mässkrudar till kyrkan, samlat in medel till Norrvalla rehab center och mycket annat. Under 100 års jubileet planterade föreningen ut 100 syrenplantor i staden. Marthornas verksamhet kan inte överskattas.