Vasa Marthaförening hade fem styrelsemöten och ett årsmöte under perioden 22.02.2024 - 12.02.2025. Styrelsen bestod av ordförande Camilla Hautala, sekreterare Gretel Kytömäki och Ulrica Lövdahl, kassör Anne Sjövall, vice ordförande Ulla-Britt Möuts, styrelsemedlem Margareta Björk och samt suppleanterna Camilla Koskinen och Kristina Salomaa. Vi hade 85 betalande medlemmar under år 2024.
Det har nu gått 125 år sedan Vasa Marthaförening grundades och vi firade detta med att ordna två evenemang. Den 22 maj hölls föreningens vårträff på Brages friluftsmuseum. Vi inledde med en kort presentation av museet. Efter det gjorde vi en örtvandring med Anita Storm som lärde oss mera om ätbara vilda växter. Under Anitas ledning tillreddes utomhus goda maträtter på det vi själva hade plockat. Vilda grönsaker kan ge härliga smakupplevelser och ögonfröjd på tallriken, bara man vet vad man skall plocka och hur det skall tillredas. Vårträffen understöddes av Aktiastiftelsen i Vasa.
Den 27 november ordnades föreningens höstträff med temat kulturspannmål i Dragnäsbäcks kyrkas samlingssal. Kulturspannmål var Marthaförbundets matkulturtema för år 2024. Kvällen ordnades i samarbete med Otto gård som är en ekologisk familjegård i Pensala. De är kända för sitt goda mjöl och sitt arbete med att bevara och främja odlingen av äldre spannmålssorter. Äldre vetesorter de odlar är t.ex. spelt och emmer. Vasa Marthaförening bjöd på en grötbuffé samt bröd och bullar bakade på kulturspannmål av Otto gård. Höstträffen understöddes av Kvevlax Sparbanksstiftelse.
Med anledning av vårt 125-års jubileum deltog Margareta Björk och Camilla Hautala i YLE Vegas radioprogram ”Termos” den 30 september. Vi berättade om föreningens långa historia och reportern konstaterade att för oss är Martha en livsstil.
Den 23 oktober kunde föreningen arrangera en kvällskurs i fermentering tack vare ett extra aktivitetsbidrag beviljat av Marthaförbundet. Hushållslärare Sofia Grynngärds lärde oss göra surkål, d.v.s. vitkål som fermenteras med hjälp av mjölksyrebakterier. Kursen hölls i Dragnäsbäcks kyrkas samlingssal.
Marthaförbundets årsmöte ordnades i Vasa den 4 maj. Vasa Marthaförenings tidigare ordförande Seija Knipström ingick i planeringsgruppen som förberedde årsmötet. Vasa Marthaförenings ombud var Camilla Hautala.
Vasa Marthaförenings årsmöte kommer denna gång att hållas i Svenska Folksskolans vänners lokal på Handelsesplanaden 23.
Under 2024 har föreningen varit aktiv på Facebook och Instagram. Föreningen har också förnyat sin hemsida: www.vasa.martha.fi/start
Vasa Marthaförening har fyra kretsar och alla har egen verksamhet i olika former med regelbundna träffar. Nedan kretsarnas verksamhetsberättelser:
Dragnäsbäck Marthakrets verksamhet 2024:
Vi har varit 10 medlemmar år 2024 varav en medlem är hedersmedlem. I slutet av året skrevs 2 medlemmar ut och i slutet av November skrevs en ny medlem in. Vi har haft 5 marthaträffar på vårterminen och 5 på höstterminen i Dragnäsbäcks kyrkas kök. Vi hade 1 träff vid Seniorpunkten i Smedsby och 1 lunchträff vid restaurang Hejm. I medeltal 7 personer/ gång.
På träffarna i kyrkan har programmet varit social samvaro med diskussioner om sånt som händer inom martharörelsen och händelser i vårt land och ute i världen. Vi har haft frågesport, minnesträning samt teman som, 80 år sedan det blev fred i Finland och Fredrika Runeberg. Vi har sjungit efter bästa förmåga och druckit kaffe eller te.
Vi har stickat till välgörenhet; babymössor till BB och babysockor till Vasa svenska församling, som barnen får när de blir döpta.
2 medlemmar deltog i föreningens årsmöte. 6 medlemmar deltog i Vasa Marthaförenings kväll vid Brage Friluftsmuseum med temat Ätbara vilda örter som hölls av Anita Storm. 4 medlemmar deltog i Fermenteringskursen som hölls av Sofia Grynngärds i Dragnäsbäcks kyrkas samlingsrum. Arrangör Vasa m.f. Det blev god surkål! 8 medlemmar har deltagit i Vasa Marthaförenings höstfest - 125 års jubileums fest med matkulturtemat Kulturspannmål som ordnades i Dragnäsbäcks kyrkas samlingsrum.
Dragnäsbäck 06.01.2025 Margareta Björk
Gerbystickornas verksamhetsberättelse 2024:
Vi har samlats 5 gånger på våren i Dragnäsbäck kyrkas kök. Vi har en Facebook sida där vi informerar om våra träffar. Kretsen har 21 st. medlemmar.
Den 7.3 berättade Anna Bäck om kompostering och hur man kan kompostera på olika sätt. Den 21.3 hade vi smakprov på memma och andra påskgodsaker. Alla hämtade med sig något gott de lagat och bordet var fyllt av delikatesser. Den 11.4 hade vi en blomkväll med Hemstrands Blomtjänst. Mickan Myntti föreläste om blommor och krukväxter och sedan fick vi alla binda varsin bukett. I maj deltog vi i Vilda Växter kvällen som Anita Storm höll och Vasa Martha förening ordnade. I början av juni hade vi en terrasskväll hos Anna Bäck.
Annars har det varit fri samvaro med ”förbättra världen diskussion” och stickning.
På hösten träffades vi fem gånger. Den 31.10 var vi till Minimossen och gjorde fina återvinningsföremål av olika skålar. Före jul hade vi glögg- och pepparkakssmakningskväll. Annars har vi stickat och diskuterat aktuella händelser.
Vi deltog i Fermenteringskvällen som föreningen ordnade med Sofia Grynngärds. Vi lärde oss göra surkål. Vi deltog också i Matkulturkvällen där Otto Gård berättade om olika kulturspannmål. Camilla och Anne var till Tölby, då marthorna där ordnade en kväll om vardagsekonomi och kompostering.
Gerby 22.01.2025 Anne Sjövall
Verksamheten i Gerby Marthakrets år 2024:
Årets första träff var den 10 januari i Bystugan. Vi funderade över vad vi kunde göra. Träffarna hålls var tredje vecka.
31.1 besökte vi ”The knitting barber shop”, där fick vi höra om och se deras garner. Den 21.2.hade Vasa Marthaförening sitt årsmöte tillsammans med vår krets i Bystugan. 18 personer deltog. På följande träff berättade Seija om ärternas historia och Ami hade kokat en riktigt god ärtsoppa. Dessutom hade Seija gjort pannkaka med sylt och grädde som vi fick njuta av. I april hade vi provsmakning av olika tesorter samt ost och kex. Några deltog i komposteringskursen i Karperö 14.3 och likaså deltog vi i Marthaförbundets årsmöte 4-5.5. På Vasa Marthaförenings pick-nick kväll vid Bragegården med Anita Storm var endast jag, Ulla-Britt, med.
Hösten inleddes med ett besök till Gubbgrund den 4.9. Den 16 oktober firade vi kretsens 10-års jubileum vid Bocks Corner med god mat och trevlig samvaro. 17 marthor deltog. Vi deltog också i matkulturkvällen i Dragnäsbäck där Otto gårds ägare berättade om kulturspannmål och bjöd på olika bröd och bakverk. Dessutom kokade marthorna fyra olika grötar. Sista träffen hade vi den 4.12 med glögg och ostbricka i Bystugan.
Medlemsantalet i kretsen var 21 och vi har varit i genomsnitt 15 st på träffarna i Bystugan.
Gerby 20.01 2025. Ulla-Britt Möuts
Citymarthornas verksamhetsberättelse 2024:
Citymarthorna samlades sju gånger under 2024. Vi har ingen samlingslokal, därför arrangeras våra träffar oftast i form av lunch eller after work på en restaurang. Under 2024 åt vi lunch tillsammans två gånger och träffades after work fyra gånger. Den 07.11 besökte vi Svenska Folkskolans Vänner då de höll öppet hus i sin lokal på Handelsesplanaden.
Vi diskuterade både aktuella samhällsfrågor och vardagliga händelser under våra träffar. Ett återkommande tema på våra träffar var klimatförändringen. Här hade vi möjlighet att ge utlopp för oro och samtidigt utbyta tips om hur man kan leva hållbart i sitt dagliga liv.
Endast en av Citymarthorna deltog i Vasa Marthaförenings program under 2024. Orsaken är att flera har långa arbetsdagar och jobbresor. Vi hade överlag svårt att hitta datum då alla hade tid att samlas. Kretsen har 15 medlemmar.
Vasa 24.01.2025 Ulrica Lövdahl